Spelregels Coach van het Jaar

Coach van het Jaar

Met Coach van het Jaar beleef je het voetbalseizoen als voetbalcoach. Stel je favoriete spelers op in je eigen team en verdien elke wedstrijd punten. Het principe is eenvoudig: als een speler scoort, scoor jij ook!

Een team samenstellen

Om het spel te kunnen spelen moet je een voltallige selectie van 15 spelers hebben. Wanneer je geen 15 spelers koopt is je team incompleet en daarmee ongeldig. Je scoort geen punten.

Voor het samenstellen van je team van 15 spelers gelden de volgende regels:

 • Je kiest 11 basisspelers uit de spelerslijst.

 • Je kiest één reservespeler per linie.

 • Je hebt maximaal 1 speler per club.

 • Je totale selectie van 15 spelers mag maximaal €32 miljoen kosten.

 • Je basis speelt in een geldige formatie.

Je team komt alle 34 speelrondes in actie. Daarin scoor je punten met je 11 basisspelers. Mocht het gebeuren dat één van deze elf spelers niet in actie komt, dan vervangen wij hem automatisch met de reservespeler van dezelfde linie. Wanneer je reservespeler eerder in het weekend in actie komt tellen zijn punten mee totdat al je basisspelers gespeeld hebben. De punten van je reservespeler vallen dan weer weg.

Formaties

Net als in de Eredivisie kies je als coach voor een uitgebalanceerde opstelling voor je team. Dit betekent dat je binnen het spel kunt kiezen uit de volgende spelsystemen:

 • 3-4-3

 • 4-3-3

 • 4-4-2

 • 3-5-2

 • 5-3-2

Wisselen

Iedere speelronde mag er 1 transfer worden doorgevoerd. Je kunt dan 1 speler verkopen en een nieuwe speler aankopen. Ook kun je iedere ronde je sterkste 11 spelers laten spelen. Je mag onbeperkt wisselen tussen je basis- en reservespelers. Deze wissels binnen je selectie tellen dus niet mee als transfer.

Wisselen/transfereren is mogelijk tot 30 minuten voor aanvang van de eerste wedstrijd van de nieuwe speelronde.

Zorg er altijd voor dat je team na het wisselen weer compleet is (15 spelers). Is je team niet compleet ten tijde van de wisseldeadline, dan wordt je opstelling ongeldig. Het systeem valt dan terug op jouw opstelling van de vorige speelronde, waarmee de reeds uitgevoerde wissels voor de volgende ronde dus komen te vervallen.

Let op! Voor aanvang van een nieuwe periode mag je in totaal 3 transfers doorvoeren. Je kunt je team dan op 3 plaatsen aanpassen.

Spelers die op enig moment niet langer actief zijn in het spel (bijvoorbeeld omdat ze een transfer hebben gemaakt of gestopt zijn), mogen 'gratis' worden gewisseld. Een vervanging van een inactieve speler telt dus niet als een transfer. Je herkent een inactieve speler in jouw opstelling aan zijn uitgegrijsde profiel in je team. Indien een speler een transfer maakt, dan wordt dit in het spel verwerkt nadat de transfer volledig en officieel is afgerond. Heb je een speler die een transfer maakt binnen de Eredivisie dan zul je die ook moeten vervangen. Deze speler wordt inactief bij de club waar hij vertrekt en hij wordt als 'nieuwe' speler toegevoegd aan de club waar hij naartoe is gegaan. Zo'n speler verhuist dus niet automatisch mee.

Punten

  K V M A
Winst 3 3 3 3
Gelijk 1 1 1 1
Goal 12 10 8 6
Penalty 4 4 4 4
Penalty missen -2 -2 -2 -2
Penalty stoppen 4 4* 4* 4*
Assist 2 2 2 2
Geen tegengoals 5 3 0 0
Gele kaart -3 -3 -3 -3
2e gele kaart -3 -3 -3 -3
Rode kaart -8 -8 -8 -8
* In het uitzonderlijke geval dat een veldspeler noodgedwongen de plek van de keeper moet overnemen en deze veldspeler stopt de penalty, dan krijgt die betreffende veldspeler 4 punten op zijn conto bijgeschreven.

 

Het toekennen van doelpunten, assists en de andere events op basis waarvan de punten worden verdeeld wordt gedaan door onze dataleverancier Gracenote Sports. Wij nemen hun data altijd over. De verwerking van deze data gebeurt automatisch. Eventuele aanpassingen op basis van televisiebeelden worden ook automatisch verwerkt. Hierover is geen correspondentie mogelijk.

Speelronden en klassementen

De speelronden in Coach van het Jaar zijn verdeeld over de 34 speelronden van de Eredivisie. De 34 speelronden zijn verdeeld in 4 perioden:

 • Periode 1: ronde 1 t/m 9 - 2 augustus t/m 6 oktober

 • Periode 2: ronde 10 t/m 18 - 19 oktober t/m 22 december

 • Periode 3: ronde 19 t/m 26 - 17 januari t/m 8 maart

 • Periode 4: ronde 27 t/m 34 - 13 maart tot 10 mei

Iedere speelronde levert een rondeklassement en een algemeen klassement op. De speelronden die aan een periode zijn toegekend leveren een periodeklassement op.

Let op! Voor aanvang van een nieuwe periode mag je in totaal 3 transfers doorvoeren. Je kunt je team dan op 3 plaatsen aanpassen.

Afgelastingen

Wanneer een wedstrijd wordt afgelast blijft deze in de originele speelronde staan. Voor de inhaalwedstrijd blijft je opstelling voor die speelronde staan.

Gelijk aantal punten

Bij een gelijk aantal punten van twee of meerdere coaches geeft de waarde van het team de doorslag. Het goedkopere team krijgt in dit geval een hogere plaats dan een duurder team met hetzelfde puntentotaal. Mocht dit nog geen uitsluitsel geven, dan geldt het moment waarop het team voor het eerst is samengesteld: degene die dit eerder heeft gedaan, krijgt in dat geval een hogere klassering.

De Slagzin

Het is voor deelnemers niet verplicht om mee te doen aan de slagzin, maar wel noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op prijzen. Met het spel Coach van het Jaar kan namelijk alleen roem en een plaats in de Coach van het Jaar Eregalerij worden verdiend.

Iedere deelnemer aan Coach van het Jaar kan aan de slagzin meedoen. Uiteindelijk bepaalt een onafhankelijke jury de winnaar van de slagzin. Deelnemers dienen hun slagzin voor 15 mei 2020 ingediend te hebben. Tot die tijd mogen deelnemers indien gewenst hun slagzin aanpassen.